Spustili jsme velkou Mapu spádovosti, pomozte nám ji ještě vylepšit

Září 29, 2024
Radek Melichar
Spádové oblasti základních škol ve třech stovkách největších měst Česka ukazuje nová Mapa spádovosti. Užitečná je nejen pro rodiče, ale i pro zřizovatele, vedení škol a experty na vzdělávání. Do budoucna počítáme s rozšířením o mateřské školy, říká Tomáš Machalík z Národního pedagogického institutu (NPI).

Tomáš Machalík (c) Jakub Yellen

Mohl byste Mapu spádovosti stručně představit?

Mapa spádovosti je naším novým nástrojem k orientaci v tuzemské vzdělávací krajině. Mapa pomůže rychle a snadno zjistit spádovou školu podle konkrétní adresy, nebo přehledně na jedné obrazovce zobrazí, jak je spádovost jednotlivých škol ve městě nastavená. Do aktuální verze jsme zahrnuli 300 největších měst a zatím jsme se soustředili pouze na základní školy. Několik málo měst – zejména těch největších – tyto mapy již v posledních letech používá a z pozice zřizovatele nastavení spádovostí zveřejňuje, my jsme ale chtěli tuto službu zpřístupnit i pro menší obce.

Jak ji mohou využít ředitelky a ředitelé nebo odborná veřejnost?

Ředitelé si například mohou v menu vykopírovat kód se spádovou oblastí své školy a mohou ji převzít na web školy nebo třeba na Facebook. Pro experty ve vzdělávání připravujeme užší pracovní panel, který bude řešit spádovost na analytičtější úrovni.

Kudy vedou hranice

Velkou Mapu spádovosti ze tří stovek měst naleznete na webových stránkách Zapojme všechny.

Projekt PROP

Projekt Podpora rovných příležitostí se zaměřuje na školy, kam chodí sociálně znevýhodnění žáci a žákyně.

Jak dlouho mapa vznikala a kdo se na jejím vývoji podílel?

Mapa vznikala v NPI s přestávkami asi rok v rámci projektu na podporu rovných příležitostí. Kromě technického řešení zabralo hodně času samotné dohledávání a vyjasňování si toho, co je ve vyhláškách vlastně napsané. Autoři vyhlášek často dědili texty po svých předchůdcích ve funkci a města se rozrůstala. Školní obvody se překrývají a replikují se i zcela obyčejné překlepy v názvu ulic, které strojové čtení samozřejmě nepozná. Někdy není konec ulice vymezen číslem popisným určitého domu, ale třeba jen názvem obchodního centra sídlícího na křižovatce.

Plánujete projekt do budoucna rozvíjet?

Ano, počítáme s rozšířením o vrstvu mateřských škol a také hodláme zapojit výše zmiňovaný panel expertů. Analytická práce nad charakteristikami spádovostí je konečně to, co nás k mapě z hlediska podpory rovných příležitostí přivedlo. Dostupné kvalitní vzdělání pro každého občana je důležitým tématem Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2030+, kterou NPI pomáhá implementovat.

Budete rádi za zpětnou vazbu od lidí, kteří budou s mapou pracovat?

Určitě ano. Jsme nyní ve fázi nasazení beta verze a budeme vděčni každému, kdo se o spádovost ve svém městě zajímá a prostřednictvím formuláře nám pomůže mapu vylepšit. Je totiž možné, že stále obsahuje nepřesnosti vycházející přímo z vyhlášky nebo vzniklé převodem rozsáhlých textů do mapy.

Tomáš Machalík

Vystudoval Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí a Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Působil jako náměstek pro odbornou činnost v Národním institutu dětí a mládeže a vedoucí oddělení koncepce a mezinárodní spolupráce v Národním institutu pro další vzdělávání. V NPI pracuje od roku 2020, nyní vede projekt Podpora rovných příležitostí, zaměřený na podporu škol se zvýšeným počtem sociálně znevýhodněných žáků.