Nový vítr z byznysu? Někdo se těšil, někdo pochyboval

Březen 6, 2024
Barbora Postránecká
Ředitelkou školy je teprve druhý rok, předtím byla manažerkou ve velké firmě. Některé ze získaných pracovních zkušeností tak může Iva Vašíčková zúročit i nyní – na soukromé Střední umělecké škole v Liberci.

Iva Vašíčková (c) David Háva

Iva Vašíčková vystudovala Technickou univerzitu v Liberci. Několik let pak pracovala ve společnosti Preciosa, která je předním výrobcem křišťálového skla. Během pandemie – když byly uzavírány školy – začala několik dětí ve svém okolí doučovat matematiku a fyziku. „Doučování mě bavilo. Byl to zlomový bod, kdy jsem se rozhodla změnit pracovní odvětví. Ke školství jsem navíc měla vždycky blízko – moje mamka je učitelka,“ odpovídá Iva Vašíčková na otázku, jak ji napadlo přesunout se z manažerské pozice ve velké firmě zrovna do školy.

Na jaře 2022 zkusila napsat na střední uměleckou školu, zda do svých řad neshánějí učitelku. Secesní budovu, v níž škola na jednom z libereckých kopců sídlí, dobře znala, neboť poblíž bydlí. „Ta škola se mi vždycky líbila. To, jak vypadá, ale i to, co se v ní učí, její obory a zaměření,“ říká. Líbilo se jí i to, že je malá, chodí do ní jen kolem stovky studentů. „Celé to na mě působilo rodinou atmosférou, což stále považuji za jeden z největších benefitů svého současného zaměstnání,“ zdůrazňuje.

Na pohovoru s majitelem školy a zároveň i tehdejším ředitelem Zdeňkem Šváchou si ale vyslechla jinou nabídku – aby se stala ředitelkou školy. „Byl to šok, zároveň jsem ale věděla, že se nabízená pozice bude do jisté míry krýt s tím, co už jsem dělala a znala z dřívějška,“ říká zpětně Iva Vašíčková, která měla z předchozí firmy potřebné manažerské zkušenosti. „Samozřejmě jsem si ale dobře uvědomovala, že školství neznám do takových detailů.“

I přes jisté obavy na nabídku kývla a začala dohánět, co neznala: prostudovala si rámcové vzdělávací programy a také se přihlásila do programu Lídr školy, kvalifikačního studia pro ředitele a zástupce škol, které od roku 2022 nabízí Národní pedagogický institut České republiky.

Dobrou školu dělá dobré vedení

Další informace k tématu naleznete na webových stránkách Vedeme školu.

Další vzdělávání

Chcete se o tématu dozvědět víc? Vyberte si ze vzdělávací nabídky NPI ČR.

Iva Vašíčková

Vystudovala Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci, obor – Technické lyceum. Na Fakultě strojní Technické univerzity v Liberci studovala od roku 2007 bakalářské studium na Katedře obrábění a montáže, v navazujícím magisterském pak od roku 2010 na Katedře výrobních systémů. V roce 2012 nastoupila do společnosti Preciosa, kde se v roce 2019 stala projektovou manažerkou. Ředitelkou Střední umělecké školy v Liberci, s. r. o., se stala v roce 2022.